Mingel och brand

Igår kväll var det dags för ett bloggevent hos mediabyrån Prat PR. Vi var 15 bloggare som blivit inbjudna för att få höra mer om den nya brandsläckaren FirePhant från Houseguard. En svensk designad brandsläckare som med sina former och linjer mer ser ut som en cool inredningsgrej än en ful brandsläckare. Och förhoppningen är att vi ska placera dem mer synligt för att snabbare kunna finnas till vid olycka. Men med en prisnivå som ligger på samma nivå som de vanliga brandsläckarna.
Först god mat och en liten föreläsning om hur det går till att komma från en idé till en färdig produkt.
2013-11-13 004 2013-11-13 007 2013-11-13 008Sen iväg till Farsta för att lära oss om bränder och brandsläckning på riktigt. Först på med overall, stövlar och handskar förstås.
2013-11-13 009Sen visade brandmännen vad som sker om man försöker släcka oljebränder(tex vid matlagning) med vatten och hur stor explosion en hårsprayflaska orsakar vid en brand. Galet! Och efter det fick vi en i taget prova att släcka en brand med brandsläckare.
2013-11-13 025 2013-11-13 029Och att släcka en brinnande docka med brandfilt. Personen ska läggas ner(om behövs med våld) och det tyg man har används för att släcka från huvudet och neråt. Tryck hård med händerna för att döda elden med tyget och fladdra inte med tyget så att luften gör elden ännu värre.
2013-11-13 044 2013-11-13 041Sen fick vi prova att gå igenom ett ”hus” när det lyste nödskyltar och hur mycket svårare det sen blev när de släcktes. Vi fick även sätta oss på golvet i ” huset” när en brand skapades för att vi skulle få se hur röken lägger sig som en tungt moln i taket och känna försiktigt hur varm den är för att sedan krypa ut. Även om man hört om detta så var det mäktigt och lite obehagligt att se.

Att tänka på runt brand

  • Säg till barnen att ni ska öva på utrymning och så när det blir mörkt ute, släck alla lampor bädda ner barnen och sätt igång brandvarnaren och öva med barnen vart de ska krypa. Kanske in till mamma och pappa….(öva första gångerna i dagsljus)
  • Ha fler brandvarnare och se att de blinkar/testa dem att de fungerar, ha en brandfilt och en brandvarnare. En hel del bränder kunde ha stoppats vid fungerande brandvarnare.
  • Om det börjar brinna, bestäm vart utomhus ni återträffas. Det händer med jämna mellanrum att personer dör som letar efter andra personer som de tror befinner sig kvar i huset men som i själva verket återfinns hos grannar eller på andra sidan huset. Ok vi träffas vid brevlådan!
  • Om ni bor i lägenhet och det börjar brinna i någon annan lägenhet än er egen, STANNA kvar och håll dörren STÄNGD. Röken som bildas vid brand kan döda vid 3 andetag och din lägenhet är en egen brandcell.
  • När ni befinner er på hotell/restauranger osv kolla nödutgångar, har du ingen plan kommer du att välja den väg du kom in igenom, tillsammans med de flesta andra. Kö vid brand är ingen rolig kö…

    2013-11-13 046Hemma i vårt kök, snygg va!? (inte hunnit skruva upp den ännu) Kommer hängas precis vid vår spishäll även om brandfilt helst ska användas om det är olja som brinner då pulvret kan stänka oljan(branden) vidare. Men det är centralt för allt annat som tyvärr också kan börja brinna.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *