Lite tankar om att semestra i fattiga Mocambique 

Efter lugn frukost och poolstund på förmiddagen så tog vi en tuk-tuk till stan. Lilltjejen ska kanske bli tuk-tuk chaufför som stor ;). Vilanculos är Mocambique äldsta semesterort och många Sydafrikaner åker hit för weekends. Varmt, turkost vatten och ett lugn tror jag lockar. Det bor mellan 20 och 30000 här och många precis som resten av landet är väldigt fattiga. Skillnaderna är enorma, fina(men fortfarande väldigt få) restauranger/hotell ligger vägg i vägg med väldigt väldigt enkla skjul. Moçambique är ett av världens fattigaste länder men det är såklart väldigt svårt att ta in när man är här på semester.

Att förstå att halva befolkningen lever för mindre än 1,25 dollar per dag och att bara halva befolkningen har tillgång till rent vatten.

Men landets BNP växer varje år och man satsar på allt som kan få hit turister. Som att försöka få till riktiga vägar och få de nästan utrotade vildparksområdena tillbaka med vilda djur. Människorna är väldigt vänliga och det sägs att det är väldigt lite brott och vi känner oss väldigt trygga.

Jag tror verkligen att turismen hit kommer att öka men att det är väldigt långt till man når Sydfrikas turistbom.

Tror att enkelheten/fattigdomen, ineffektiviteten och brist på rätt många handelsprodukter kommer skrämma bort den stora turistflocken ännu ett tag.

Men för er som vill möta ett riktigt land, oskadat från turismen, och som gillar att saker görs ungefär när det är planerat eller rätt mycket senare. Som inte ”tappar” bort resväskan och inser att man inte ”bara” kan shoppa det man behöver. För det finns nästan inget att shoppa, jo lite second hand på dagens marknad, små kiosker med kex och en enkel supermarket. Men även ett turistmål för er som vill hjälpa, våra turistpengar behövs. Handla lokalt, stöd!

Det är stora och ibland svåra kontraster att tänka på landets situation och samtidigt leva ett vanligt turistliv. Men det är ju ändå det som landet behöver.

Vår lycka idag var efter ha genomsökt hela stan efter solkräm när det fanns på supermarket, Yes!!!! Vi har nämligen bokat en speedboat imorgon som ska ta oss ut till ett stort rev och en ny paradisö. Men med slut på solkräm så trodde att vi kanske skulle behöva avboka.

Tjejerna har solkläder som tur är men trots 50 i solkräm så är händerna och vader röda.

Jag undrar var alla secondhand varor kommer ifrån. Europa? Och vad gör det för landets egna produktion?Lilltjejen är en hård förhandlare ;). 27 kr för ett linne/shorts.


Promenad för att hitta lunchställe.


Vi försökte stödja genom att välja de små enkla kioskerna när vi behövde dricker/snacks.”

Ett vanligt hus gissar vi på! Finare än skjul men enklare än ”hus”.

En reaktion på ”Lite tankar om att semestra i fattiga Mocambique ”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *