Vinterkräksjukan 2016 är över för denna vinter, hoppas vi!

Yepp så var den här, vinterkräksjukan 2016. Och jag kan inte säga att jag är så förvånad för jag tror faktiskt att just denna magåkomman är en ”favorit” i den här familjen. Vi vabbar otroligt lite men så här års brukar det alltid bli några dagar. Ändå så blir jag lika förvånad varje gång, den kommer ju så himla plötsligt. Från att jag mådde hur bra som helst i söndags morse så vaknade jag några timmar senare med en kropp som svettades och en andning som var lite snabbare än vanligt och jag väckte R och bad om en hink snabbt.

Natten var tuff men som tur var så var det länge sedan jag var med om att den höll på mer än något halvt dygn. Jag tycker jag har minnen från när man var liten och man låg en hel vecka men inser att det nog inte stämmer.

Kommer dock ihåg när våra barn var riktigt små att det var svårt för deras magar efteråt. Lilltjejen blev tom akut inskriven en gång då hon på en enda natt förlorat 7 % av sin vikt och hon hade för lite vätska i kroppen. Starka minnen när jag bar in en svag liten tjej på akuten och de letade ställen att sätta infart men det tog sin tid på den uttorkade lilla kroppen.

Skönt att de är större och starkare och haft turen att återhämta sig fort. Stortjejen vaknade och ville ha glass efter sin tuffa kväll.

Vad är orsaken till denna magåkomma?

  • Magsjukan orsakas av ett calicivirus som är mycket smittsamt. Inkubationstiden är 12-48 timmar, det vill säga tiden från smitta till dess att sjukdomen bryter ut. Vinterkräksjukan börjar ofta mycket hastigt med kräkningar, diarréer och magsmärtor. Dessa pågår i ett till tre dygn.

Hur smittar vinterkräksjukan 2016 och hur skyddar man sig mot vinterkräksjukan 2016?

  • Vinterkräksjuka smittar mycket lätt – TVÄTTA HÄNDERNA OFTA
  • Viruset sprids genom dörrhandtag, toalettsitsar och liknande – tvätta händerna ofta
  • Viruset kan spridas via maten, vi underviker att den som är/varit sjuk lagar/rör de andras mat. Panpizza fungerar också 😉
  • Om det är möjligt att ha olika toaletter, ha det,  annars minst olika handdukar
  • Välj flytande tvål då den är effektivare, lär barnen att tvätta hela händerna och gnugga dem mot varandra under rinnade vatten.
  • Handsprit hjälper INTE mot vinterkräksjukan

Jag vill tro att tipsen ovan hjälper oss att inte smitta fler sedan den första visar sjukdom. Tyvärr smittar man ju innan och denna gång drog jag med mig stortjejen i fallet. Nästan trott att hon var immun mot vinterkräksjukan då det är första gången hon drabbas.

Inte just denna känslan när man drabbas av vinterkräksjukan 2016.
Kändes långt ifrån den här känslan i söndagsnatt!

Läs mer om vinterkräksjukan 2016 på 1177 eller på Aftonbladet.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *